Blog

02 Aug
Top 10 beneficii pentru sanatate ale fructului de aronia

<p><b>Fructele Aronia sunt de asemenea cunoscute ca fiind printre cele mai populare fructe ale naturii cu proprietati vindecatoare si protectoare in principal pentru urmatoarele 10 motive:</b></p><p><br></p><p><b>Sursa de Antioxidanti</b></p><p><br></p><p>Fructele Aronia au cea mai mare concentratie de antioxidanti prezenti in orice fruct. De ce este acest lucru atat de important? Antioxidantii protejeaza celulele corpului de efectele daunatoare ale oxidarii. Fructele au o valoare foarte mare ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity – Capacitatea de absorbanta a radicalilor de oxygen), o masura a puterii antioxidantilor de a neutraliza radicalii liberi. Valoarea ORAC este de aproximativ 80 de unitati, fiind cea mai mare valoarea gasita intr-un fruct.</p><p><br></p><p>In Statele Unite, fructele Aronia au fost testate de Departamentul Agriculturii in noiembrie 2007. A fost publicata o comparatie publica care demonstreaza ca Aronia a fost testata si comparata cu alte 276 de produse comestibile ce pot fi gasite in Statele Unite si este situata pe primul loc ca si antioxidant.</p><p><br></p><p><b>Sanatatea Tractului Urinar ( Urinary track infections – UTI)</b></p><p><br></p><p>Al doilea beneficiu ca importanta al consumului de Aronia este mentinerea sanatatii tractului urinar. Infectiile tractului urinar sunt o problema medicala des intalnita la persoane din intreaga lume. Agentul principal ce cauzeaza asta este Escherichia Coli. Simptomele includ senzatia frecventa de a urina, durere in timpul urinarii, urina cu proprietati anormale.</p><p><br></p><p>Este bine cunoscut faptul ca afinele sunt bune in lupta impotriva UTI, dar studiile arata ca Aronia este de 5 pana la 10 ori mai eficienta, deoarece contine o doza mare de acid chinic, care este dovedit ca previne infectiile urinare.</p><p><br></p><p>Studii suplimentare de laborator dovedesc ca Aronia Melanocarpa este eficienta in reducerea cresterii micro-organismelor ce dezvolta bacterii inclusiv Escherichia Coli, dovedind astfel ca Aronia previne si trateaza UTI si mentine sanatatea tractului urinar.</p><p><br></p><p><br></p><p><b>Imbunatatirea circularii sangelui si fortificarea vaselor de sange</b></p><p><br></p><p>Fructele Aronia sunt de asemenea cunoscute pentru imbunatatirea circularii sangelui, intarirea vaselor de sange si reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima. Radicalii liberi sunt adevarata cauza pentru aparitia diverselor boli in organism si Aronia poate preveni formarea acestor radicali, prin urmare stopeaza aparitia bolilor cum ar fi diabetul si a altor boli cardiovasculare. Fructele Aronia ajunse la maturitate contin o cantitate semnificativa de fenoli, care dezinfecteaza fluxul sangelui si organismul, ajuta la vindecarea ranilor, eliminand substantele toxice din organism, reduc inflamarile, imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange si impiedica obturarea acestora. Multe studii au fost efectuate pe acest fruct Aronia, in special in Bulgaria si Europa de Est. Un studiu bazat pe animale din 2002 desfasurat in Departamentul de Farmacologie din cadrul Academiei Medicale Militare localizat in Lodz, Polonia, a testat antocianii (coloranti naturali) extrasi din Aronia. Studiul a concluzionat ca antocianii din Aronia sunt folositori in combaterea stresului oxidativ la pacientii cu probleme cardiovasculare.</p><p><br></p><p><b>Echilibrul nivelului de tensiune arteriala</b></p><p><br></p><p>Unul din cele top 5 beneficii care le ofera, Aronia ajuta foarte mult la mentinerea nivelului de tensiune arteriala. Fructele cu pigment inchis sunt cunoscute pentru faptul ca previn spasmele in vasele de sange, pastrand tensiunea arteriala in afara zonei de pericol. Ceaiul sau sucul din Aronia este recomandat pentru oricine are probleme cu sistemul circulator sau tensiunea arteriala. Intr-un studiu paralel, dublu-orb, condus prin efectul placebo, efectuat in 2007 de Departamentul de Farmacognozie si baze moleculare din cadrul Universitatii medicale de fitoterapie din Varsovia si de Centrul de cercetare al aterosclerozei, din cadrul Universitatii medicale din Szczecin, Polonia, pacientii care au suferit infarct miocardic si erau tratati prin terapie cu statine, au primit un extract concentrat de Aronia. Semnele de risc cardiovascular au fost reduse semnificativ la pacientii tratati cu extract de Aronia. Doctorii de asemenea au observat o diminuare a tensiunii arteriale si a nivelului proteinelor oxidate cu densitate scazuta (Ox LDL).</p><p><br></p><p><b>Prevenirea si ajutorul in tratamentul diabetului</b></p><p><br></p><p>Au fost numeroase studii ce analizeaza efectul fructului Aronia la pacientii care sufera de diabet. Unul dintre ele a concluzionat ca fructele Aronia nu ar creste nivelul zaharului in sange si chiar ar putea sa il diminueze. Aronia poate fi benefica persoanelor care vor sa previna diabetul si totodata poate ajuta in gestionarea acestuia. Un alt studiu condus de Universitatea medicala din Plovdiv, Bulgaria, a descoperit ca sucul de aronia (indulcit artificial) este un adjuvant valoros in tratarea pacientilor cu diabet. Un studiu din 2007, condus de departamentul de farmacologie si biochimie preclinicala din cadrul Universitatii medicale din Varna, Bulgaria, a fost efectuat pe sobolani diabetici. Rezultatul a demonstrat ca sucul de aronia poate fi folositor in prevenirea si controlul diabetului chiar si in complicatiile acestuia.</p><p><br></p><p><b>Efect gastro protector</b></p><p><br></p><p>Fructele aronia au dovedit de asemenea ca ajuta in tratarea problemelor la stomac, inclusiv ulcerul gastric si diareea. Aceasta teorie a fost analizata de un studiu pe sobolani din 2004, care a demonstrat ca proprietatiile antioxidante ale fructelor aronia au efect gastro protector in tratarea gastritei hemoragice. Acest studiu a sugerat oamenilor de stiinta ca aronia poate fi un tratament natural eficace pentru probleme de stomac (inclusiv ulcer) la oameni. Demonstrand inca odata ca este un fruct extrem de valoros, aronia uscata este un medicament pentru rinichi si probleme stomacale.</p><p><br></p><p><b>Efect anticancerigen</b></p><p><br></p><p>In contextul protectiei gastrice, fructele aronia de asemenea au rol de agent anticancerigen. Efectul fructelor inchise la culoare asupra cancerului este cunoscut in special la persoanele care sufera de cancer de colon. Un studiu condus in 2003 a aratat faptul ca aronia asigura un sistem defensiv natural in lupta cu cancerul de colon.</p><p><br></p><p>Articolul „Fructele inchise la culoare ar putea lupta impotriva cancerului”, dezbate constatarile cercetatorilor de la Universitatea din Ohio care au descoperit ca fructele mai inchise la culoare pot lupta impotriva cancerului. Fructul aronia este mentionat in articol, „Pigmentii antociani obtinuti de la morcovii negrii si ridichi incetinesc dezvoltarea celulelor canceroase cu 50 pana la 80%. Dar compusii din aronia de exemplu distrug pana la o cincime din celulele existente, fara a avea impact asupra celor sanatoase.”</p><p><br></p><p><br></p><p><b>Proprietati antiinflamatorii, suprimarea virusilor</b></p><p><br></p><p>Daca dieta dumneavoastra include aronia regulat, puteti fi siguri ca raceala si gripa nu vă va deranja! Aronia lupta impotriva bacterilor, virusilor si imbunatateste sistemul imunitar. Alt studiu din Bulgaria (Studiul sucului natural din aronia pentru activitate antivirala 1994) a aratat ca sucul din aronia, datorita antocianilor flavonoizi, a avut valoare antiinflamatorie, cand inflamatia a fost indusa de histamina si serotonina.</p><p><br></p><p><b>Protectia ochilor</b></p><p><br></p><p>Fructele aronia, printre toate celelalte beneficii sanatoase, asigura protectie pentru ochi. Super fructele contin o cantitate mare de caroten, care protejeaza celule de deteriorare si ochii de formarea cataractei. De asemenea sunt bogate in antioxidanti flavonoizi cum ar fi luteina si zeaxantina. Zeaxantina are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si astfel protejeaza ochii de degenerescenta maculara la persoanele in varsta si inflamarea ochilor. Cercetatorii din japonia masoara efectele extractului crud de aronia asupra inflamarii ochilor. Studiul a fost publicat in jurnalul „Investigatie oftalmologica si Stiinta vizuala” cativa ani mai tarziu.</p><p><br></p><p><b>Controlul greutatii</b></p><p><br></p><p>Nu in ultimul rand aronia ajuta la reglarea greutatii. In plus fata de asta, aronia poate ajuta corpul sa previna depozitarea grasimii in zona abdomenului, o problema constanta pentru majoritatea persoanelor. O dieta cu aronia constituie un avantaj suplimentar deoarece imbunatateste nivelul colesterolului si al lipidelor, ajutand organismul sa produca colesterol bun. Acest beneficiu sanatos este analizat de oamenii de stiinta din Departamentul de agricultura Maryland, Statele Unite, ce au efectuat un studiu demonstrand efectele sanatoase ale super fructului asupra greutatii si nivelului de colesterol.</p><p><br></p><p>Fructele aronia sunt intr-adevar unele dintre cele mai sanatoase suplimente ale naturii si beneficiile acestora par fara sfarsit. In plus fata de cele de mai sus impiedica dezvoltarea cheagurilor de sange si faza incipienta a aterosclerozei.</p><p><br></p><p>Fructele aronia va pot imbunatati si memoria de asemenea !</p><p><br></p><p>Sursa: http://www.aroniaberrynews.com/</p>

20 Mar
7 Beneficii surprinzatoare ale socului

<div><b>Asistenta in procesul digestiv</b></div><div><br></div><div>Desi majoritatea fructelor si legumelor te pot ajuta sa atingi nivelul de fibre dorit pentru ziua in curs, putine fructe iti pot oferi peste 40% din doza zilnica de fibre la o singura masa. Fructele de soc contin fibre dietetice care pot ajuta la eliminarea constipatiei, reduc excesul de gaz, si in general imbunatatesc sanatatea sistemului gastrointestinal. Fibrele mai pot ajuta la cresterea eficientei asimilarilor de nutrienti din intestine prin urmare putem obtine mai mult din mancare.</div><div><br></div><div><b>Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare</b></div><div><br></div><div>Se pare ca sanatatea inimii si fructele, legumele merg mana in mana si pentru un bun motiv. Nivelul ridicat de fibre ajuta la eliminarea excesului de colesterol din sistem si face loc pentru colesterolul bun de care are nevoie corpul. Acest lucru ajuta la scaderea sanselor de dezvoltare a aterosclerozei si alte probleme cardiovasculare. Nivelul crescut de potasiu din fructele de soc de asemenea protejeaza inima prin scaderea tensiunii vaselor de sange si a arterelor.</div><div><br></div><div><b>Imbunatatirea sistemului respirator</b></div><div><br></div><div>Cand vine vorba de tratarea unui gat inflamat, o tuse, raceala, bronsita sau orice alta afectiune a sistemului respirator, sucul din fructele de soc poate fi cea mai buna alegere. Ca multe siropuri de tuse, socul contine ingredienti activi ( bioflavonoizi) ce pot reduce inflamarea si iritarea si poate actiona chiar si ca expectorant pentru inlaturarea flegmei care poate retine agenti straini in glande. Sucul din soc este recomandat chiar si persoanelor care sufera de astm.</div><div><br></div><div><b>Cresterea imunitatii</b></div><div><br></div><div>Se pare ca discutia despre relatia dintre fructele de soc si efectele asupra sistemului imunitar este in voga. Au anumite calitati antibacteriale si antiinfectioase si sunt des folosite pentru indepartarea gripei in timpul sezonului rece cand lumea este predispusa la raceala. In plus, fructele de soc pot proteja organismul impotriva efectelor bolilor autoimune, chiar si impotriva diverselor simptome si dureri ale Sida.</div><div><b><br></b></div><div><b>Controlul diabetului</b></div><div><br></div><div>Cateva dintre ingredientele active antioxidante din fructele de soc lucreaza direct asupra pancreasului si regleaza nivelul de insulina si glucoza, astfel incat ofera stabilitate persoanelor care sufera de diabet sau ajuta non-diabeticii sa evite dezvoltarea acestei conditii.</div><div><br></div><div><b>Imbunatatirea sanatatii oaselor</b></div><div><br></div><div>In timp ce antioxidantii si compusii antiinflamatori ce se gasesc in fructele de soc pot preveni inflamarea durerilor articulare, nivelul ridicat de minerale esentiale contribuie la intarirea oaselor si la dezvoltarea unui nou tesut osos. Osteoporoza este o conditie cu care multe persoane in varsta au de-a face, dar cresterea densitatii oaselor in timpul tineretii poate amana aparitia acestei conditii considerabil.</div><div><br></div><div><b>Ingrijirea pielii</b></div><div><br></div><div>Fructele de soc sunt folosite din ce in ce mai des in cosmetica, in primul rand datorita bioflavonoizilor care imbunatatesc sanatatea pielii. Activitatea antioxidanta, combinata cu nivelul semnificativ de vitamina A, realizeaza un fruct perfect pentru prevenirea sau diminuarea ridurilor, disparitia petelor ce apar odata cu varsta si in general imbunatatirea tenului a celui mai mare si vizibil organ!</div><div><b><br></b></div><div><b>Scaderea in greutate</b></div><div><br></div><div>Cu nivelul ridicat de fibre dietetice, combinat cu efectul de „metabolism rapid” a unei „injectii” plina cu vitamine si minerale, obtinem un fruct ce ajuta la scaderea greutatii. Fibrele mentin starea de saturare, numarul caloriilor nu afecteaza doza zilnica si pe langa acestea, multe alte beneficii.</div><div><br></div><div><br></div><div>&nbsp;https://www.organicfacts.net/elderberries.html</div>

20 Mar
Fructe de soc – beneficii, proprietati si contraindicatii

<div>Potrivit USDA National Nutrient Database, fructele de soc sunt ambalate cu substante nutritive, inclusiv minerale precum fier, potasiu, fosfor si cupru, si vitaminele A, B si C.</div><div><b>Digestie</b></div><div>Fructele de soc contin fibre dietetice care ajuta la prevenirea si tratarea constipatiei, reduce excesul de gaz si creste sanatatea sistemului gastrointestinal. Fibrele pot, de asemenea, ajuta la cresterea eficientei absorbtiei nutrientilor in intestin.</div><div><b>Sanatatea inimii</b></div><div>Studiile au aratat ca nivelurile ridicate de fibre din fructele de soc ajuta la eliminarea excesului de colesterol. Acest lucru reduce riscul de a dezvolta ateroscleroza si alte probleme cardiovasculare.</div><div>In plus, s-a constatat ca o dieta bogata in flavonoide reduce riscul bolilor de inima. Nivelul ridicat de potasiu din aceste fructe protejeaza inima prin relaxarea vaselor de sange si arterelor.</div><div><b>Sistem respirator</b></div><div>Cand vine vorba de tratarea durerilor in gat, a tusei, a bronsitei sau a oricarei alte probleme care afecteaza sistemul respirator, siropul de fructe de soc poate fi o alegere foarte buna. Acest sirop actioneaza ca un expectorant si elimina mucusul in exces.</div><div><b>Imunitate</b></div><div>Fructele de soc au proprietati antibacteriene si antiinfectioase si sunt frecvent utilizate pentru a trata gripa in timpul anotimpurilor reci si pentru intarirea imunitatii.</div><div><b>Diabet</b></div><div>Ingredientele antioxidante active din fructele de soc lucreaza direct asupra pancreasului, regland nivelul de insulina si de glucoza. Acest lucru ofera stabilitate persoanelor care sufera de diabet dar si celor predispuse sa dezvolte aceasta boala.</div><div><b><br></b></div><div><b>Sanatatea oaselor</b></div><div>Componentele antioxidante si antiinflamatorii gasite in fructele de soc pot ajuta la ameliorarea durerii articulare si a inflamatiei. Nivelurile ridicate de minerale esentiale contribuie la cresterea rezistentei osoase si la dezvoltarea de noi tesuturi osoase.</div><div>Osteoporoza este o conditie cu care se confrunta milioane de oameni in varsta, iar cresterea densitatii osoase in anii tineretii poate intarzia debutul acestei afectiuni.</div><div><b>Piele</b></div><div>Activitatea antioxidanta, combinata cu nivelurile semnificative de vitamina A, face ca fructele socului sa fie perfecte pentru diminuarea ridurilor si reducerea petelor de varsta.</div><div><b>Pierdere in greutate</b></div><div>Cu un nivel ridicat de fibre dietetice, combinate cu efectele de metabolizare, fructele de soc ajuta la scaderea in greutate. Fibrele mentin satietatea iar numarul scazut de calorii promoveaza scaderea in greutate.</div><div>Atentie! Deoarece majoritatea fructelor din familia Sambucus sunt toxice, se recomanda prudenta inainte de a fi consumate! Avand in vedere ca putine specii sunt comestibile, nu alegeti fructe salbatice!</div><div>Ramurile, frunzele si crengile tuturor speciilor contin urme de cianura, care se pot acumula in corpul dumneavoastra, fiind foarte periculos.</div><div>Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.</div><div>Sursa: https://www.organicfacts.net/elderberries.html</div>

whatsapp